Laktoz Nedir?
Laktoz, insan ve hayvan sütünde doğal olarak bulunan ana karbonhidrattır. Glikoz ve galaktoz isimli basit şekerlerin birleşmesiyle oluşan bir şeker molekülüdür. Süt şekeri olarak da isimlendirilebilir.Laktozun bağırsaktan ve vücuttan emilebilmesi için, önce glikoza ve galaktoza bölünmesi gerekir. Glukoz ve galaktoz daha sonra ince bağırsakları kaplayan hücreler tarafından emilir. Laktozu glikoza ve galaktoza bölen enzime laktaz denir. İnce bağırsağı kaplayan hücrelerin yüzeyinde bulunur.
Bağırsaklarda laktaz enzimi yeteri kadar bulunmadığında ya da yetersiz olduğunda laktoz intoleransı ortaya çıkar.
Laktoz İntoleransı Belirtileri
Laktoz içeren gıdaların tüketilmesinden 30 dakika ile 2 saat sonra belirtiler görülmektedir.
Laktoz intoleransının en belirgin semptomları; Karın ağrısı, gaz, ishal ve şişkinliktir.
Semptomların ciddiyeti kişiye, tüketilen miktara ve midede laktaz enziminin çokluğuna veya azlığına bağlıdır.
Laktaz enzimi doğum sırasında en yüksek seviyededir.İki yaşından sonra laktaz enzimi vücutta düşmeye başlar ve laktoz intoleransının görülme riski artar.
Laktoz İntoleransının Çeşitleri
Primer(Birincil) Laktoz İntoleransı:
Laktaz enziminin hiç olmaması veya üretiminin yaşla birlikte azalmasıyla oluşmaktadır.
Sekonder (İkincil) Laktoz İntoleransı:
Bağırsak duvarındaki inflamasyonun laktaz üretiminde geçici azalmasına yol açmasıdır.
Onkogenetik Laktoz İntoleransı:
Kalıtsal bir durum olmakla birlikte, süt ve süt ürünleri tüketiminin azalması sonucu laktaz enzi miktarının düşmesi ile oluşan intolerans çeşididir.
Yorumlar
Yorum Gönder