BARIŞ MANÇO MÜZESİ


7'den 77'ye herkesin sevdiği, harika kişiliği ve enerjisiyle milyonları kendine hayran bırakan, dünya vatandaşı olan, adını altın harflerle Türk ve Dünya müzik tarihine kazımış, büyük sanatçı  
Barış Manço.
Onun şarkısı bayram sabahlarımızı neşelendirdi.Çocukların hevesle izlediği, eğlenceli aynı zamanda eğitici "Adam Olacak Çocuk" programında, tatlı diliyle "ıspanak ye,dişlerini fırçala,arabada arka koltukta otur" gibi öğütler verdi.
"Dere Tepe Türkiye" ve "Dönence" programlarıyla da uzakları yakınımıza getirip, ekranları başında izleyen bizleri her yere götürdü.
01 Şubat 1999 tarihinde aramızdan ayrılan büyük sanatçı Barış Manço'nun güzel ve özel evini ziyaret etme şansı buldum.Bu yazımda size onun evine ait bilgileri paylaşacağım.
Keyifli okumalar ;)

Barış Manço Evi Hakkında Bilgi

Barış Manço Evi, 19.yy'dan kalma bir köşktür.
Köşk İngiliz Mr.Dawson tarafından 1895-1900 yılları arasında Pape Kalfa'ya yaptırılmış.Köşk, 1965 yılına kadar birkaç kez el değiştirmiş.
1965 yılında John Whittall tarafından satın alınmış ve uzun yıllar Whittall köşkü olarak varlığını sürdürmüştür.
Barış Manço,bu köşkü çok beğendiği ve romantik bulduğu için 1984 yılında satın almıştır.

Barış Manço Müzesi

Barış Manço'nun, sanatsal ve kültürel birikimlerini, piyanosunu, ailesi ve sevdikleriyle geçirdiği mutlu anlarını barındıran köşk, Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülerek, 9 Haziran 2010 tarihinde Barış severlere kapılarını açtı.
Evin bahçesinde sol tarafta bulunan "Adam Olacak Çocuk"lar hoşgeldiniz dercesine sizi karşılıyorlar.Sağ tarafta bulunan "domates,biber,patlıcan" maketlerini gördüğünüzde o meşhur şarkısı hemen dilinize dolanıyor.Evin kapısında sizi bekleyen eşek heykeli ise yüzünüzü gülümsetiyor.
Evden içeri girdiğinizde, sağ tarafta Barış Manço gelen misafirlerini karşılıyor,"O benim rüyam" dediği piyanosunun başında.
Balmumu heykeli o kadar gerçek ki, etkilenmemek elde değil.Kendinizi bakmaktan alıkoyamıyorsunuz.Her an size göz kırpacak kadar gerçek.
İyi bir koleksiyoner olan Barış Manço'nun, dünyanın çeşitli yerlerinden topladığı cam eşya koleksiyonunu ve antika eşyalarını evin birçok yerinde görebilirsiniz.Salonda Sadrazam Mithat Paşa'nın çalışma odasına ait parçalarda sergilenmektedir.
Salonda bulunan ödülleriyle ne kadar değerli bir sanatçı olduğunu anlıyorsunuz.Çeşitli ülke ve kuruluşlardan verilen toplam plaket ve ödül sayısı 300'ün üzerindedir.
Yemek odasındaki masanın üzerinde bulunan telefonu, arabasının anahtarı ve ajandasını, vefat ettiği 31 Ocak 1999 gecesinde fotoğraftaki gibi masanın üzerine bırakmış.
Şarkılarıyla olduğu kadar sahne şovları, kendine özgü kıyafetleri ve kovboy çizmeleriyle her zaman ilgi odağı olmayı başarmıştır.
Yemek odasına servis yapılan bölümde 
Barış Manço'nun kıyafetleri bulunmaktadır.
Merdivenler piyano tuşları gibi dizayn edilmiş, duvarlarda ona ait notaları görebilirsiniz.
Konu müzikten açılmışken "Domates, biber, patlıcan" şarkısının hüzünlü bir hikayesi varmış.
"60’lı yılların sonlarında Barış Manço bir kadına âşık olmuş.Gece gündüz onu düşünüp, ne yapsam ne etsem duygularımı açsam diye düşünmüş.Bir gün cesaretini toplayıp,sevdiği kadını evinde misafir etmiş.Barış Manço heyecanlanmış.Söze başlamak için cesaretini toplamış.Ama lafa nereden nasıl gireceğini bilememiş.Duygularını nasıl ifade edeceğini, hangi cümlelerle söyleyeceğini düşünmüş.Tam cesaretini toplayıp söze girecekken sokaktan geçen bir seyyar satıcının “Domateees bibeeer patlıcaaan” diye bağırdığını işitmiş.Seyyar satıcının bağırışıyla Barış Manço’nun sözü bölünüp,  konuşamamış.Barış Manço incinmiş, kırılan cesareti bir daha geri gelmemiş ve âşık olduğu kadına duygularını söyleyemeden kadın veda etmiş." 
Ve sonra “Domates Biber Patlıcan şarkısını bestelemiş.:) 
Evin birinci katında misafir odası, yatak odası ve bir banyo bulunuyor.
Misafir odasındaki mobilyalar, Barış Manço ve eşi Lale Manço'nun evlendikten sonra beraber aldıkları ilk antika eşyalardır.
Siyah seramiklerle süslü banyoda, Barış Manço'nun kullandığı tıraş takımı ve diş fırçası yer almaktadır.
20.yy Fransız ekolünün tipik bir örneği olan yatak odasında da yatak,tuvalet masası,gardrop gibi eşyaların yanı sıra Barış Manço'nun yüzükleri ve kemerleri de sergilenmektedir.
İkinci katta ise çocukları Doğukan ve Batıkan'ın odaları yer alıyor.Doğukan Manço'nun odasında, Barış Manço'ya ait takılar, çeşitli eşyalar ve kendisinin yapmış olduğu tabloları ve grafik çalışmalarını görebilirsiniz.Belçika Kraliyet Akademisi'nden birincilikle mezun olduğunu gösteren belgede yer almaktadır.Batıkan Manço'nun odası ise "Adam Olacak Çocuk" odası olarak düzenlenmiştir.Odada bulunan kamera bu programın çekimlerinde kullanmış olduğu kameraların biridir.

Evin en alt katı eskiden kış bahçesi olarak kullanılıyormuş.Şimdi ise ziyaretçilerin dinlenmeleri için yapılmış kafeterya.Burada kahvenizi yudumlarken Barış Manço'nun yaptığı televizyon programlarını izleyebilirsiniz.Kurtalan Ekspres üyelerinin heykelleri de burada sergilenmektedir.


Bu katta ayrıca Şövalye Odası bulunuyor.
Belçika Kraliyeti'nin Barış Manço'ya verdiği şövalye unvanından yola çıkılarak armadan camlara ve kapı kanatlarına vitraylar yapılmış.
Bu odada ünlü sanatçı birçok beste ve tablo yapmıştır.

"Bir insan öldüğü zaman değil,unutulduğu zaman ölür"diyen Barış Manço'nun hiçbir zaman ölmeyeceğinin kanıtı,yapmış olduğu başarılı işlerle kendisinden her zaman söz ettireceğidir.

Barış Manço'yu daha yakından tanımak isterseniz,bu muhteşem Barış Manço Evi'ni pazar ve resmi tatiller dışında her gün saat: 09.00-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
"Adam Olacak Çocuk" programında dediği gibi "Adresi biliyorsunuz:Moda 81300";)
Barış Abimizle özçekim :)
Sevgiler,
Betül❤️

Yorumlar