BÜYÜK POSTANE - PTT MÜZESİ

BÜYÜK POSTANE

Türkiye'nin en büyük postane binasının yapımına 1905 yılında başlanılmış ve 1909 yılında tamamlanmıştır.Bilinen ilk ismi "Posta ve Telgraf Nezareti" olan tarihi bina, 1930 yılında "Yeni Postane" olarak isimlendirilmiş, daha sonra ise "Büyük Postane" olarak anılmaya başlanmıştır.
Büyük Postane'nin mimarı Vedat Tek'tir.Mimarın ilk eseri olma özelliğine sahiptir.
Türkiye'de ilk radyo yayını Büyük Postane'de yapılmış, 1927-1936 yıllarında İstanbul Radyoevi olarak kullanılmıştır.1958 yılından itibaren, yalnızca posta ve telgraf işlerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde İstanbul Avrupa yakası PTT Başmüdürlüğü olarak hizmet vermektedir.

PTT MÜZESİ

Müze kapısından içeri girdiğinizde geçmişten günümüze değişen postacı kıyafetlerini, çeşitli posta kutularını da müzenin giriş katında bulabilirsiniz.
Birinci kata çıkmadan mermer merdivenlerin sağ tarafında bulunan, eskiden postanelerde kullanılan yazı masasını görebilirsiniz.
Birinci katta, Telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey'in odası bulunmaktadır.Kimdir bu Hamdi Bey diye sorarsanız, kendisi İstanbul'un İngilizler tarafından işgal edildiği haberini ve gelişmelerini Milli Mücadele'nin lideri Mustafa Kemal Paşa'ya ileterek tarih sahnesine çıkmış telgraf memurudur.Asıl adı Ahmet Hamdi Martonaltı'dır.Soyadını Atatürk vermiştir.Anlamı İngilizlerin İstanbul'u işgal ettiği 16 Mart'tan gelmektedir.
Hamdi Bey'in odasında kendisine ait eşyaları görebilirsiniz.
İkinci katta, zemberekli kadranlı,manyotolu masa ve duvar telefonları, 1.Dünya Savaşı'nda kullanılmış sahra santrali, postada kullanılmış damga ve mühürler, posta güzergah yol haritaları, at ve deve sırtı posta çantaları, geçmişten günümüze kadar görev yapmış genel müdürlerin fotoğraflarını, postada kullanılan terazileri ve saatleri görebilirsiniz.
Yüzyıllık ömrüyle tarihin izlerini taşıyan müzeyi Cumartesi-Pazar ve resmi tatiller dışında her gün 08.30-12.30 ve 13.30-17.30 arasında ziyaret edebilirsiniz.Ziyaretler ücretsizdir. ;)

Sevgiler,
Betül❤️






Yorumlar