FIRINDA SÜTLAÇ

 


Hafifliği ve pratikliği ile, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan Sütlaç nasıl yapılır?

Lokantalarda veya pastanelerde yediğimiz, beğendiğimiz o sütlacı evde de yapabiliriz.

Nasıl mı?

Vereceğim sütlaç tarifini diğerlerinden ayıran tek malzeme var. O da krema.

Hem üstünün kızarması için yumurtaya da gerek yok.

Yapımı oldukça kolay olan sütlacı yiyen sizden tarif isteyecek.😉

Peki fırında sütlaç nasıl yapılır?

Malzemeleri nelerdir?



İşte o lezzetli sütlacın malzemeleri;

  • 1 litre süt
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krema




Yapılışı
  • 1 çay bardağı pirinci sudan geçirin.Ama ovuşturarak yıkamayın ki pirinçler nişastasını kaybetmesin. Eğer çok fazla yıkarsanız, pirincin kendi nişastası gidecektir ve sütlacı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
  • Yıkadığınız pirinçleri tencereye koyup, üzerine 2 su bardağı suyu koyup, yaklaşık yarım saat boyunca kısık ateşte haşlayın.
  • Eğer kırık pirinciniz yok ise bu aşamada el blenderı ile kısa kısa çalıştırarak pirinci parçalayın.Püre yapacak kadar çalıştırmayın!
  • Kırılan pirinçler daha fazla nişastasını bırakır.
  • Pirinçleri ara sıra karıştırın ki pirinçlerin dibi tutmasın.
  • Pirinçler suyunu çekip, yumuşacık olduktan sonra ısınan süte ekleyeceğiz.Eğer pirinçler hala sert ise çok az su ekleyip biraz daha haşlayabilirsiniz.
  • 1 litre sütü başka bir tencereye koyup, üzerine 1 su bardağı şekeri ekleyin.Ocağın altını kısık ateşte açıp şeker ve sütü karıştırın, şeker eriyene dek.
  • Daha sonra vanilyayı ekleyip, karıştırın.
  • Isınan, kaynamaya yakın süte haşladığınız pirinçleri bir kaşık yardımı ile yavaş yavaş koyup karıştırın.
  • Sütlacınızın kıvamı ne çok sulu ne de çok koyu kıvamda olacak. 
  • Fırınınızı 200 derecede sadece üst ızgarayı açıp, çalıştırın.
  • Sütlacınız kaynadıktan sonra altını kapatıp, bir kepçe yardımı ile fırın kaplarına koyun.
  • Tepsiye dizdiğiniz kapları fırına koymadan, tepsiye 3 su bardağı kadar su koyun.
  • Önceden ısıtılmış fırına koyun ve üstleri kızarana dek pişirin.
  • Sütlaçlarınızın üzerine tarçın, ceviz veya fındık dökerek servis edebilirsiniz.


***Ufak bir tavsiye vermem gerekirse, sütlü tatlılar bir gün dolapta bekletildikten sonra servis edilmelidir.Tatları oturuyor ve muhteşem oluyorlar.

Afiyet Olsun.

Sevgiler,

Betül❤

Yorumlar

Yorum Gönder