Hafifliği ve pratikliği ile, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan Sütlaç nasıl yapılır?
Lokantalarda veya pastanelerde yediğimiz, beğendiğimiz o sütlacı evde de yapabiliriz.
Nasıl mı?
Vereceğim sütlaç tarifini diğerlerinden ayıran tek malzeme var. O da krema.
Hem üstünün kızarması için yumurtaya da gerek yok.
Yapımı oldukça kolay olan sütlacı yiyen sizden tarif isteyecek.😉
Peki fırında sütlaç nasıl yapılır?
Malzemeleri nelerdir?
İşte o lezzetli sütlacın malzemeleri;
- 1 litre süt
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 su bardağı su
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket krema
Yapılışı
- 1 çay bardağı pirinci sudan geçirin.Ama ovuşturarak yıkamayın ki pirinçler nişastasını kaybetmesin. Eğer çok fazla yıkarsanız, pirincin kendi nişastası gidecektir ve sütlacı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
- Yıkadığınız pirinçleri tencereye koyup, üzerine 2 su bardağı suyu koyup, yaklaşık yarım saat boyunca kısık ateşte haşlayın.
- Eğer kırık pirinciniz yok ise bu aşamada el blenderı ile kısa kısa çalıştırarak pirinci parçalayın.Püre yapacak kadar çalıştırmayın!
- Kırılan pirinçler daha fazla nişastasını bırakır.
- Pirinçleri ara sıra karıştırın ki pirinçlerin dibi tutmasın.
- Pirinçler suyunu çekip, yumuşacık olduktan sonra ısınan süte ekleyeceğiz.Eğer pirinçler hala sert ise çok az su ekleyip biraz daha haşlayabilirsiniz.
- 1 litre sütü başka bir tencereye koyup, üzerine 1 su bardağı şekeri ekleyin.Ocağın altını kısık ateşte açıp şeker ve sütü karıştırın, şeker eriyene dek.
- Daha sonra vanilyayı ekleyip, karıştırın.
- Isınan, kaynamaya yakın süte haşladığınız pirinçleri bir kaşık yardımı ile yavaş yavaş koyup karıştırın.
- Sütlacınızın kıvamı ne çok sulu ne de çok koyu kıvamda olacak.
- Fırınınızı 200 derecede sadece üst ızgarayı açıp, çalıştırın.
- Sütlacınız kaynadıktan sonra altını kapatıp, bir kepçe yardımı ile fırın kaplarına koyun.
- Tepsiye dizdiğiniz kapları fırına koymadan, tepsiye 3 su bardağı kadar su koyun.
- Önceden ısıtılmış fırına koyun ve üstleri kızarana dek pişirin.
- Sütlaçlarınızın üzerine tarçın, ceviz veya fındık dökerek servis edebilirsiniz.
***Ufak bir tavsiye vermem gerekirse, sütlü tatlılar bir gün dolapta bekletildikten sonra servis edilmelidir.Tatları oturuyor ve muhteşem oluyorlar.
Afiyet Olsun.
Sevgiler,
Betül❤
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSil