ATATÜRK MÜZESİ (İnkılap Müzesi)

Ulu Önder Atatürk'ün  milli mücadele çalışmaları sırasında yaşadığı ev İstanbul'un Şişli ilçesindedir.
Birinci Dünya Savaşı sona erip, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalandıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk, Suriye cephesinden ayrılarak, 13 Kasım 1918'de İstanbul'a gelmiştir.Kısa bir süre Pera Palas Otel'de kalmış, daha sonra dostu Salih Fansa'nın Beyoğlu'ndaki evinde misafir olmuştur.
Şişli'de Madam Kasabyan'ın üç katlı evini kiralayıp, annesi ve kız kardeşini yanına almıştır.
Atatürk, İstanbul'un düşman işgali altında olduğu o günlerde, evinde sık sık arkadaşları ile gizli toplantılar yapıp, Kurtuluş Savaşı planlarının temellerini burada atmıştır.Tarihte önemli bir yere  sahip olan bu evde, 16 Mayıs 1919 tarihine, yani Samsun'a hareketine kadar oturmuştur.
1924 yılında eski İzmir Valisi ve milletvekili Tahsin Uzer'in eşi Hatice Mediha Hanım evi satın almıştır.
14 Kasım 1925'de dış cepheye törenle "Gazi Mustafa Kemal Paşa vatanın kurtuluşunu 1919 yılında bu evde hazırladı" yazılı hatıra levhası konmuştur.28 Mayıs 1928 yılında evi İstanbul Belediyesi satın almış ve Kurtuluş Savaşı'ndan sonra yapılan inkılapların önemini belirtmek amacıyla müzeye dönüştürülme çalışmaları başlatılmıştır.15 Haziran 1942’de İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından "Atatürk İnkılabı Müzesi" adıyla ziyarete açılmıştır.
Müzenin giriş katında, toplantı-tören odası ve Atatürk ile ilgili birçok kaynak kitaba ulaşabileceğiniz bir kütüphane bulunuyor.
Birinci kata çıktığınızda sol tarafta Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nın planlarını hazırladığı çalışma odası bulunmaktadır.
Çalışma odasında, ipek mendil ve çorapları, papyonu, yeleği, gömlek yakası, sigara tabakası, askerlikle ilgili yazdığı kitapları ve Fransızcadan Osmanlıcaya çevirdiği kitapları sergilenmektedir.
Çalışma masasının üzerinde bulunan kağıt keseceği, mürekkep kalemi, istiridye kabuğu mühürler ve harita sergilenen eşyalar arasındadır. 
Atatürk'ün başyaveri Cevat Abbas Gürer'e ait küçük bir oda yapılmış olup, kendisine ait kişisel eşyaları teşhir edilmektedir. 
Yaverinin odasının yan tarafında, Atatürk'ün yatak odası bulunmaktadır.
Burada Atatürk'ün nüfus kağıdını, diş fırçasını, kahve fincanını, saçından bir tutamı, ipek çamaşırlarını, keten sabahlığını ve altın kaplama üst damak dişini görebilirsiniz.
Merdivenlerle bir üst kata çıktığınızda, Atatürk'ün tablosu ve onun yanında Paris'te Atatürk için dikilen frak bulunmaktadır.
Ortada bulunan masalarda Atatürk'ün not defteri, kendi el yazısıyla dilbilgisi çalışma notları, Nutuk'un ilk baskısı sergilenmektedir.
Sağ taraftaki oda "Kurtuluş Savaşı Dönemi" olarak düzenlenmiş olup, içeride Atatürk'ün termos ve muhafazası, kalpağı, tabancası, kardeşi Makbule Hanım tarafından hediye edilen Atatürk'e ait mermi ve boş kovanları, Kurtuluş Savaşı dönemi fotoğrafları, mareşal üniforması, rugan çizmesi teşhir edilmektedir.
Aynı katta bulunan "Cumhuriyet Dönemi" ve "Ebediyete Yolculuk" odalarında; Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin maketi, ipek gömleği, kartvizitleri, K.A armalı sigara kutusu, fotoğrafları, cenaze tören albümü, Selanik ve Anıtkabir'den getirilen toprağı, Atatürk'ün ses kaydı olan plak, ABD Başkanı Roosevelt'in hediye ettiği müzik dolabı sergilenenler arasındadır.

Atatürk Müzesi, Pazartesi hariç haftanın her günü saat:09.00-16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kısa dönem yaşadığı, milli mücadelenin önemli hatıralarını barındıran bu evi ziyaret ederek tarihe tanıklık edebilirsiniz.

Sevgiler,
Betül❤️


Yorumlar