PRAG GEZİSİ - 1

Fotoğraf internetten alıntıdır.
Tarih kokan sokaklarıyla kendine aşık eden, Ortaçağ'ın bohem havasını yaşatan, her köşeden yükselen müziği ile sizi masallar diyarına yolculuğa çıkaran, romantik ve büyülü şehir Prag diğer adıyla Altın Kent.
Çek Cumhuriyeti'nin başkentliğini yapan Prag, 1.3 milyon nüfusa sahip bir şehirdir. 2004 yılından beri Avrupa Birliği üyesidir. Konumu Avrupa'nın göbeğinde yer almaktadır. "Avrupa'nın Kalbi" olarak da anılmaktadır Altın Kent. Diğer Avrupa şehirlerinin aksine, II.Dünya Savaşı'ndan pek az yarayla kurtulmuştur. Bu sayede çok sayıda tarihi mekanı günümüze kadar gelmiştir.
Prag, 1992 yılından bu yana Unesco'nun Dünya Mirasları listesinde yer alıyor.
2015 Ekim ayında eşimle gittiğimiz Prag seyahatimizden aldığım notları, okuduğum bilgileri iki bölüm şeklinde paylaşacağım.
Prag Gezisi 1 yazımda;
-Prag Hakkında Bilgiler
-Prag'da Gezilecek Yerler (Eski şehir Meydanı, Astronomik Saat, Eski Belediye Binası, Tynn Kilisesi, Charles Köprüsü, Prag Kalesi, St.Vitus Katedrali, Altın Yol, Dans Eden Ev, Petrin Tepesi) bulunmaktadır.

Keyifli okumalar ;)

Prag Hakkında Bilgiler

Vize

Prag'a gitmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken Schengen vizesine sahip olmak.
Buraya tıklayarak vizeye nasıl başvuru yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Uçak Bileti

Biz uçak biletimizi 7 ay önceden aldığımız için uygun bir fiyata gelmişti.
Gidiş-dönüş, iki kişi için toplam 750 TL ödemiştik.
Planlı bir tatil için, uçak biletini aylar öncesinden almak size fiyat avantajı sağlayacaktır. ;)
İstanbul-Prag aktarmasız uçuşu 2.30 saat sürüyor. Aktarmalı uçuşlarda mevcut. Ancak hem zaman kaybı olup hem de yorucu olabilir.

Havalimanından Ulaşım

Havalimanından şehre ulaşım oldukça kolay olup, seçenek fazladır.
Otobüs, havalimanı ekspresi, taksi ve özel araçlar ile şehre gidebilirsiniz.

Konaklama

Airbnb'den ev kiralamayı tercih etmiştik. Bizim için rahat, güzel bir tecrübeydi.
En çok sorulan sorulardan biri temiz miydi? Gerçekten temiz bir evdi. Temizlik kontrolü yapıp, ev sahibine iyi bir puan vermiştim:) Evin içerisinde evde olması gereken tüm eşyalar mevcuttu. Hatta misafirler için Prag haritası ve rehber kitapçığı bile vardıEv sahibimiz Ondra, Prag'da nereleri gezeceğimizi, nerede ne yiyeceğimizi, dikkat etmemiz gerekenleri ve turistler için en önemli unsur olan güvenilir döviz bürosunu söylemişti. Airbnb'den baktığımda bizim kaldığımız evi bulamadım ama aynı apartmanda Ondra'nın diğer evini buldum buraya koyuyorum. :)

Döviz Bürosu

Dövizinizi yüksekten bozan ve komisyon almayan Praha Exchange'de Çek Korunası alabilirsiniz.
Prag 1 bölgesinde Jindriska Sokağı'nda bulunmaktadır.

Para Birimi

Çek Cumhuriyeti'nin resmi para birimi Çek Korunası’dır.
1 TL=5,45 CZK 

Saat Farkı

Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasında iki saat zaman farkı bulunmaktadır.
Türkiye, iki saat ileridedir.

Prag İklimi-Seyahat İçin En Uygun Zaman

Prag'da dört mevsim yaşanmaktadır. Ilıman, karasal bir iklim hakimdir.
Prag ile İstanbul'u karşılaştırırsak, İstanbul'un biraz soğuğu diyebiliriz.
Ziyaret etmek için en uygun zaman Mayıs-Eylül arasında kalan aylardır.
Turist yoğunluğunun da en fazla olduğu zamandır.

Resmi Tatiller

Tarihler
Tatiller
1 Ocak 2017
Yeni Yıl Tatili
17 Nisan 2017
Paskalya Tatili
1 Mayıs 2017
İşçi Bayramı
8 Mayıs 2017
Zafer Günü
5 Temmuz 2017
Aziz Cyrila ve Aziz Metod Günü
6 Temmuz 2017
Hristiyan Reformist Jan Hus'ı Anma Günü
28 Eylül 2017
Çek Ulusallaşma Günü
28 Ekim 2017
Bağımsız Çekoslovakya Devleti'nin Kuruluş Günü
17 Kasım 2017
Özgürlük ve Demokrasi için Mücadele Günü
24-25-26 Aralık 2017
Christmas Tatili

Prag'da Gezilecek Yerler

Prag Turistik Harita

Altın Şehir'i gezmeye, birçok tarihi yapının bulunduğu şehrin en ünlü meydanı Eski Şehir Meydanı'ndan başlayabilirsiniz. Prag'ın kalbi denilen meydan, şehrin en yoğun ve en güzel yerlerinden biri. Bu meydanda Astronomik SaatEski Belediye BinasıTynn Kilisesi yer almaktadır.
Astronomik Saat-Eski Belediye Binası: 14. yüzyılda inşa edilen Eski Belediye Binası, özellikle Prag'ın en ünlü simgelerinden biri olan Astronomik Saat ile göze çarpmaktadır. Eski Belediye Binası'nın 70 metrelik kulesine çıkıp Prag'ın manzarasını izleyebilirsiniz.
Astronomik Saat, Ortaçağ'dan kalma tarihi saat 12 saat dilimini ve 12 burcun sembollerini taşır. 
Astronomik saat üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde her saat başı çatı altındaki iki pencerede 12 havari figürü gözükmektedir.
Saatin iki yanında dört figür bulunmaktadır.
Elinde ayna olan figür, kibri ve kendini beğenmişliği; elinde kese olan figür açgözlülüğü; iskelet ölümü; mandolin çalan Osmanlı figürü ise keyif ve eğlenceyi sembolize etmektedir.
Ölümü simgeleyen iskelet, her saat başı elindeki zili çalması ile animasyon başlar. İskelet elindeki zili çalarak ölümü hatırlatırken diğer figürler ise,  kafalarını sürekli sağa sola çevirerek ölümü reddederler. Horozun ötmesiyle gösteri son bulur.
Eski Belediye Binası-Astronomik Saat
Tynn Kilisesi: Yapımına 14. yüzyılda başlanan bu etkileyici Gotik yapı, 1511 yılında tamamlanmıştırGotik kilisenin ikiz kuleleri, Prag'ın dört bir yanından görülebilir. Kuleler 80 metre yükseklikte. Kulelerden biri Adem'i, diğeri Havva'yı temsil etmektedir. İki kulenin de boyutları birbirinden farklı. Nedeni; sağ taraftaki Hz.Adem'i, sol taraftaki ise Hz.Havva'yı temsil etmektedir. Güneşli bir günde Adem'i temsil eden kulenin gölgesi, Havva'yı temsil eden kulenin üstüne düşmektedir. Bu da erkeğin kadının üzerindeki koruyucu özelliğini temsil ediyormuş.
Tynn Kilisesi kulelerinin, Disney Şatosu'na ilham verdiği söyleniyor.
Meydanda bulunan bar, cafe ve restoranlarda, Eski Şehir Meydanı'nın tadını çıkarabilirsiniz.
Charles Köprüsü (Karl Köprüsü): 1357 yılında Vlata Nehri'nin üzerine Kral IV. Karl tarafından yaptırılmıştır. Charles Köprüsü, Prag'ın en ünlü ve sembolü olan köprüsüdür. 516 m uzunluğunda, 10 m genişliğindeki köprü, şehrin en çok ilgi gören yerlerindendir.
Köprünün üstünde 30 adet heykel bulunmaktadır. O heykellerden biriside Osmanlı heykelidir. O dönemde Osmanlı'ya karşı duyulan korkuyu ifade etmektedir. Heykelde, Osmanlı gardiyanı zindanın kapısında beklerken, yukarıda bulunan üç Aziz zindandaki Hristiyan esirleri kurtarmaya çalışır şekilde resmedilmiştir.
Prag Kalesi: 880 yılında inşa edilmiştir. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, Prag Kalesi yaklaşık 70.000 m²'lik bir alana sahip dünyanın en büyük kalesidir.
Kale içerisinde St.Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, minik rengarenk evlerin bulunduğu Altın Yol, St.George Bazilikası, yaz bahçeleri ve birçok önemli yapı bulundurmaktadır.
St.Vitus Katedrali: Çek Cumhuriyeti'nin en büyük kilisesidir. Katedralin yapımına 1344 yılında başlanmış, 1929 yılında tamamlanmıştır. Birçok kral ve kraliçenin taç giyme törenlerine ev sahipliği yapmıştır, gotik yapı.
Altın Yol16.yüzyılın sonunda Maniyerizm tarzında inşa edilmiş, minik, renkli evlerin bulunduğu sokak, kalenin iç kısmında bulunmaktadır. 200 metre uzunluğundaki sokak II.Rudolf'un muhafızları için yapılmıştır. Altın Yol'da 22 numaralı evde Franz Kafka, kız kardeşi ile yaklaşık iki yıl yaşamıştır.
Dans Eden Ev: Prag'ın en dikkat çekici binalarından biri olan Dans Eden Ev, bir kadınla dans eden bir adamı temsil etmektedir. 1997 yılında Vlado Milunic ve Frank Gehry tarafından inşa edilmiştir. Ünlü dans çifti Fred Astaire ve Ginger Rogers'ın adını taşıyan Dans Eden Ev, “Fred ve Ginger” ismiyle de anılır. "Sarhoş Ev" olarak da bilinmektedir. Bu çevredeki ilk modern binadır.
Petrin Tepesi-Petrin Kulesi: Prag'ın muhteşem manzarasını izleyebileceğiniz, doğa ile iç içe olabileceğiniz ideal bir yerdir. Petrin Tepesi'nin yüksekliği 318 metre'dir. Petrin Füniküleri'ni kullanarak olağanüstü manzara eşliğinde tepeye çıkabilirsiniz.
Petrin Kulesi, ünlü Eyfel Kulesi'nden esinlenerek yapılmıştır. Yüksekliği 65 metredir. Kuleye çıkıp, Prag'a tepeden bakabilirsiniz.


Prag Gezisi 2 yazısı yakında burada olacak. :)

Sevgiler,
Betül❤️


Yorumlar